Welke crematiekist

Crematiekisten en begrafeniskisten verschillend

Bij een crematie wordt de overledene - in principe - verbrand in de doodskist of uitvaartkist. De kist moet aan bepaalde voorwaarden voldoen op het gebied van brandbaarheid en is daarom vaak gemaakt van geperst spaanplaat. Daarnaast vinden veel mensen het zonde om een kostbare kist te laten verbranden. Volledige verbranding is belangrijk en crematiekisten zijn door ook voor ontworpen.

Binnenkist

Wat wel veel gebeurt is dat er een mooie luxueuze uitvaartkist wordt aangeschaft waarin zich een zogenaamde goedkope doodskist c.q. binnenkist bevind. Bij de feitelijke crematie wordt de overledene verbrand met de goedkope doodskist (bestaande uit goedkoop materiaal, soms zelfs karton) en wordt de duurdere uitvaartkist bewaard voor hergebruik of wederom doorverkocht. Deze buitenkist wordt bijvoorbeeld eenmalig door een stel aangekocht en beiden worden erin opgebaard, maar uiteindelijk niet in gecremeerd.

Afwerking

De afwerking van een kist geven de gewenste uitstraling: door middel van kleur en bijvoorbeeld beits of fineer kan men de gewenste uitstraling krijgen zoals luxe, chique, sober, fris, zacht etc. Wat ook veel gebeurt is dat een blanco kist wordt afgeleverd en dat deze door bijvoorbeeld de nabestaanden wordt geverfd of door bijvoorbeeld de kinderen wordt versierd of voorzien wordt van persoonlijke tekeningen.

Veel keuze en variatie

Er zijn gespecialiseerde bedrijven die grafkisten op maat maken met bepaalde opdruk en uitstraling. Met name in het segment voor kinderen zijn veel variaties te vinden zoals met bedrukkingen van dieren en sprookjesfiguren.

Toelichting op onderdelen crematiekosten

  • Welke crematiekist

    Bij een crematie wordt de overledene - in principe - verbrand in de doodskist of uitvaartkist. De...

  • Welke urn

    In een urn wordt (een deel van) de as van de overledene bewaard. Urnen zijn er in vele vormen, ma...

Zelf samenstellen van een crematiekist

Er zijn verschillende fabrikanten die de klant de mogelijkheid geeft om op basis van standaardelementen toch een eigen kist samen te stellen.

Zelf ontwerpen van een uitvaartkist

Het zelf ontwerpen van een designkist is mogelijk mits deze voldoet aan de wettelijke eisen. Belangrijk daarbij is om in de gaten te dat houden dat dat enkele weken kan duren.

VRAAG GRATIS EN VRIJBLIJVEND OFFERTES AAN BIJ UITVAARTONDERNEMINGEN DIRECT BIJ U IN DE REGIO