Wat is thanatopraxie ?

Wat is thanatopraxie ?

Thanatopraxie is vergelijkbaar met het zogenaamde balsemen van overledenen. Sinds januari 2010 is het in Nederland wettelijk toegestaan om thanatopraxie op overledenen toe te passen.

Waarom thanatopraxie ?

Door de toepassing van thanatopraxie wordt het lichaam beter geconserveerd en kan het beter opgebaar worden. De huid van de overledene krijgt een natuurlijke kleur en het lichaam blijft zelfs zonder koeling (bij normale temperatuur) tot aan de uitvaart toonbaar. In gevallen van een zwaar ziektebeeld of indien door omstandigheden het lang duurt voordat de overledene begraven of gecremeerd kan worden, dan is thanatopraxie een uitstekend middel.

Procedure thanatopraxie

Thanatopraxie is een behandeling van het lichaam van de overledene waarbij het ontbindingsproces tijdelijk vertraagd wordt. Dit wordt bewerkstelligd door een combinatie van het prepareren van het menselijke lichaam en het inspuiten van verschillende soorten vloeistoffen in bloedvaten ten einde het lichaam te conserveren c.q. het ontbindingsproces te vertragen.( In de lies of de hals van de overledene wordt een kleine opening gemaakt waarna het bloed van de overledene vervangen wordt door een vloeistof met een conserverende werking).Doordat het ontbindingsproces tijdelijk stil staat, komt er geen lichaamsvocht of - geur vrij.

Formaline

Meestgebruikte vloeistof is het zogenaamde Formaline dat inwerkt op de lichaamseiwitten en deze verhard, waardoor het lichaam steviger wordt.

Erkende thanatopracteurs

Erkende thanatopracteurs worden opgenomen in het officiële register van Erkende Thanatopracteurs

Verschil thanatopraxie en balsmenen

Balsmenen is een procedure met als doelstelling het ontbindingsproces voor onbepaalde tijd te voorkomen. Thanatopraxie heeft een conserverende werking van maximaal een dag of tien. De behandelingen zijn grotendeels hetzelfde alleen is de samenstelling van de conserveringsvloeistoffen anders.

VRAAG GRATIS EN VRIJBLIJVEND OFFERTES AAN BIJ UITVAARTONDERNEMINGEN DIRECT BIJ U IN DE REGIO