Zelf betalen

Zelf betalen uitvaart

Wist u dat men verwacht dat over circa 40 jaar een gemiddelde uitvaart bijna € 25.000 kost ? (bron:Consumentengids,januari 2012, blz. 14). Momenteel kost een gemiddelde (sobere) uitvaart rond de € 7.000.

Indien u een spaarpotje wilt opbouwen voor het te zijner tijd betalen van die kosten dan moet u wel rekening houden met zowel de inflatie als de stijging van kosten in de uitvaartbranche. Gemiddeld stijgen jaarlijks de kosten met 3,2 %.

Sparen

Maandelijks sparen is dus mogelijk met in gedachten een eindbedrag dat voldoende moet zijn om een uitvaart (grotendeels) te financieren. Er zijn vanzelfsprekend wel enkele dingen die u in de gaten moet houden:
- het tijdstip waarop u begint met sparen, de maandelijkse inleg en het tijdstip dat u mogelijkerwijs overlijdt. Simpelweg: indien u een te laag maandelijks spaarbedrag vaststelt of u komt eerder te overlijden dan u denkt, betekent het simpelweg dat het gespaarde bedrag onvoldoende is om de uitvaart te bekostigen waardoor de nabestaanden met een (grote) rekening blijven liggen.

Bij een uitvaartverzekering wordt de uitvaart al betaald indien de verzekerde enkele maanden na afsluiten zou komen te overlijden.

Zijn er onvoldoende financiële middelen ?

Indien er onvoldoende geld is, dan zullen eventuele nabestaanden voor de extra kosten op moeten draaien (indien men de overeenkomst met de uitvaartonderneming getekend heeft).

Degene die het contract ondertekent moet betalen

Houd goed in de gaten dat u als nabestaande gewoon verantwoordelijk bent voor de kosten van de uitvaart indien u degene bent die de overeenkomst heeft getekend. U moet dan in een latere fase wellicht uw geld bij uw familieleden halen.

Uitvaartkoopsompolis

Een andere optie is de zogenaamde uitvaartkoopsompolis. Dit is een systeem waarbij u eenmalig een bedrag stort (de koopsomstorting) bij een verzekeringsmaatschappij. Met dit geld zal de verzekeringsmaatschappij een bepaald rendement trachten te maken. Voor u betekent het echter dat er een bepaald bedrag beschikbaar komt bij uw overlijden ten behoeve van een uitvaart. Het bedrag dat overigens beschikbaar komt is veel hoger dan het bedrag dat u oorspronkelijk inlegt.

Het verschil met de standaarduitvaartverzekering is dat u niet periodiek een premie betaalt, maar eenmalig een bedrag inlegt. Vaak deelt u ook mee met de eventuele overwinst van de koopsom die belegd wordt door de verzekeringsmaatschappij. Uit het onderzoek van de Consumentenbond van januari 2012 blijkt dat het rendement van een koopsompolis beter is dan de standaard uitvaartverzekering.

Kies uit de volgende onderwerpen

 • Kosten begrafenis

  Tussen begraven en cremeren zijn veel overeenkomsten. Zoals in feite is beschreven in de begrafen...

 • Kosten crematie

  Tussen begraven en cremeren zijn veel overeenkomsten. Zoals in feite is beschreven in de crematie...

 • Uitvaartverzekering

  Een uitvaartverzekering is een op naam gestelde verzekering die ten behoeve van een uitvaart geld...

 • Zelf betalen uitvaart

  Wist u dat men verwacht dat over circa 40 jaar een gemiddelde uitvaart bijna € 25.000 kost ? (bro...

 • Overlijdensrisicoverzekering

  Een overlijdensrisicoverzekering is een een verzekering die een bepaald bedrag uitkeert op het mo...

 • Grafmonumentverzekering

  Een grafmonument kan een grafsteen, gedenktteken of grafmonument zijn. Een bijzonder object waarm...

VRAAG GRATIS EN VRIJBLIJVEND OFFERTES AAN BIJ UITVAARTONDERNEMINGEN DIRECT BIJ U IN DE REGIO