Donorcodocil opstellen

Grote behoefte aan donoren

In Nederland is grote behoefte aan donoren van weefsel en organen. In tegenstelling tot andere landen is een persoon niet automatisch orgaandonor na diens overlijden. Men moet specifiek rechtsgeldig aangeven dat men zich als orgaandonor opgeeft. Werd dit vroeger geregistreerd op een pasje, het zogenaamde donorcodocil, tegenwoordig kan men zich registreren in het Donorregister.

Donorcodocil opstellen

Een codocil is een document dat handgeschreven is en ondertekend is door de schrijver zelf waarin dingen geregeld worden betreffende bepaalde dingen die na overlijden geregeld moeten worden op een bepaalde manier. In geval van een donorcodocil wordt bepaald dat men donor wordt van (bepaalde) weefsels en organen. Het handgeschreven deel is enkele jaren geleden gewijzigd naar een pasje. Echter momenteel wordt vastgelegd of iemand donor wordt of niet middels het donorregister. In de volksmond wordt het echter nog steeds donorcodocil genoemd.

Donorregister

Op www.donorregister.nl kunt u zich laten registeren als donor. Op deze door het Mnisterie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport beheerde website kunt u met behulp van uw DigiD-code uw voorkeur laten registreren middels het invullen van een donorregistratieformulier. Hierop kunt u ook aangeven welke delen van het lichaam wel en welke delen van het lichaam niet gebruikt mogen worden.

DigiD

Elke Nederlander heeft een uniek digitaal nummer waarmee u allerlei persoonsgebonden dingen kunt regelen en inzien, zoals bijvoorbeeld uw belastinggegevens. Een Digid-code kunt u aanvragen en activeren op een door de overheid beheerde website: www.digid.nl. Een DigiD-nummer heeft u nodig indien u zichzelf of een ander persoon wilt laten registeren in het nationale donorregister (www.donorregister.nl).

VRAAG GRATIS EN VRIJBLIJVEND OFFERTES AAN BIJ UITVAARTONDERNEMINGEN DIRECT BIJ U IN DE REGIO