Te regelen vlak na overlijden

Direct regelen na sterven

Hieronder staat nadere informatie wat direct na het overlijden geregeld moet worden. Natuurlijk hoeft niet alles in de specifieke volgorde zoals wij het hebben opgenomen, maar snelheid is zeker van belang. De nummering correspondeert met het onderdeel checklist na overlijden.

6. Waarschuwen (huis)arts

De huisarts of een andere behandelende (ziekenhuis)arts dienen direct gewaarschuwd te worden. Zij geven een Verklaring van Overlijden af die noodzakelijk is om toestemming te verkrijgen voor het begraven of cremeren van de overledene. Alleen met die verklaring van Overlijden kunt u ook aangifte van overlijden doen.

7. Waarschuwen directe familie en relaties

Vanzelfsprekend is het van groot belang om direct alle bekende familieleden, vrienden en kennissen te waarschuwen inzake het overlijden. Ook vanwege beslissingen omtrent nalatenschap is het belangrijk om directe familieleden te informeren.

8. Waarschuwen werk/uitkering/opleiding

Werkgever(s), verzekeringsmaatschappijen, uitkeringsinstanties en opleidingsinstituten dienen zo spoedig mogelijk geïnformeerd te worden. Het kan namelijk zijn dat anders onterechte betalingen worden gedaan die in een later stadium weer terugbetaald moeten worden of er is bijvoorbeeld recht op een (verzekerings)uitkering die dan sneller uitbetaald zal worden.

9. Check aanwezigheid uitvaartwensen

Controleer of er uitvaartwensen op papier zijn gezet.

10. Check aanwezigheid testament

Controleer of er een testament is, hetzij in akte aanwezig, hetzij ingeschreven in het Testamentenregister. Lees hier meer over het testament.

11. Check aanwezigheid uitvaartverzekering

Is er een uitvaartverzekering aanwezig ? Kijk of u de polis kunt achterhalen.

12. Waarschuwen van uitvaartondernemer

De meest essentiële schakel in het verzorgen van de uitvaart is de uitvaartonderneming. Nadat u een keuze hebt gemaakt uit de uitvaartonderneming moet u deze zo spoedig mogelijk waarschuwen. Lees hier verder over het contacten van een uitvaartonderneming.

(klik hier om in 1 handeling vrijblijvende prijsopgaves en informatie bij uitvaartondernemingen op te vragen).

13. Aangifte doen van overlijden bij gemeentehuis

Om richting derden op te treden namens de overledene is het belangrijk om aangifte te doen van overlijden. Zonder die aangifte kan iemand ook niet begraven of gecremeerd worden.

Lees hier meer over Aangifte doen van Overlijden

14. Uittreksel overlijdensregister regelen

Er moet een Uittreksel uit het Overlijdensregister geregeld worden.

15. Kleding en actuele foto regelen voor opbaring

Ten behoeve van de uitvaartplechtigheid moeten de juiste kleren en een actuele foto geregeld worden. Zie verder laatste verzorging en opbaring.

16. Versturen van rouwkaarten

Rouwkaarten dienen snel verstuurd te worden om zodoende alle belangstellenden de mogelijkheid te geven de condoleance en/of begrafenis/crematie te bezoeken. Er moet snel een keuze worden gemaakt uit kaart en de juiste tekst. Tevens moeten alle adressen beschikbaar zijn / opgezocht worden. Rouwkaarten hebben net als geboortekaarten voorrang

17. Banken informeren

De banken waarbij de overledene bankzaken heeft lopen, moeten direct benaderd worden om alle zaken rondom bankpassen, creditcards en overig te regelen. Tevens moeten machtigingen, automatische incasso's en periodieke betalingen stopgezet worden. In principe stopt een bank alle bankzaken.

18. Verklaring van Erfrecht op laten stellen

Er moet een verklaring van Erfrecht worden opgesteld.

19. Pensioen aanvragen

De overledene kan in zijn actieve periode meerdere pensioenen hebben opgebouwd. Er is een speciale helpdesk Vergeten Pensioenen waarmee contact opgenomen kan worden om meer informatie te vergaren. (www.pensioenfederatie.nl)

Rouwbloemen

VRAAG GRATIS EN VRIJBLIJVEND OFFERTES AAN BIJ UITVAARTONDERNEMINGEN DIRECT BIJ U IN DE REGIO