Welke uitvaartondernemer ?

Welke uitvaartondernemer is voor u geschikt ?

Het regelen van een uitvaart is voor nabestaanden een emotionele aangelegenheid: men zit in een periode van schok, rouw en verdriet, en precies in die moeilijke periode dienen veel beslissingen genomen te worden. Een uitvaartonderneming is een partij die de nabestaanden adviseert omtrent de te nemen acties en voert ook het grootste deel van die acties uit. Naast snelheid en kwaliteit zijn ook een respectvolle en begripvolle aanpak en houding van de (medewerkers van) uitvaartondernemer van groot belang. In een situatie van vertrouwen en begrip dienen gezamenlijk de opties en mogelijkheden beproken te worden.

Criteria

 • kwaliteit (vaktechnisch, juist geschoolde mensen, ervaring)
 • inleveringsvermogen (empathie, respectvol)
 • snelheid (is men in staat om snel te handelen)
 • prijs (een uitvaart is duur, verschillen kunnen soms om duizenden euro's gaan)

Uitvaartondernemer is een vrij beroep

Uitvaartondernemer is een vrij beroep wat zoveel inhoudt dat iedereen een uitvaartonderneming kan en mag starten. Zoals in elke andere branche heb je goede, minder goede en zelfs slechte uitvaartondernemingen. Een van de elementen waarmee goede uitvaartondernemers zich onderscheiden is dat ze hetzelf zelf een goede uitvaartverzorger zijn of deze in dienst hebben.

Er worden verschillende soorten opleidingen verzorgd ten behoeve van de uitvaartbranche.

Wat is een uitvaartverzorger ?

De uitvaartverzorger is de contactpersoon van de uitvaartonderneming, maar hoeft niet persé ook de eigenaar van de uitvaartonderneming te zijn (=de uitvaartondernemer).

Eisen aan een goede uitvaartverzorger

 • bepaalde persoonlijke rijpheid
 • voldoende levenservaring
 • voldoende inlevingsvermogen
 • vriendelijk en geduldig
 • HBO werk- en denkniveau
 • voldoende kennis van alle rituelen en onderdelen zoals bijvoorbeeld joodse, islamitische, hindoeïstische en boeddhistische uitvaarten
 • uitgebreide kennis van onder andere kisten, waden, wetgeving, kosten, begrafenis- en crematieprocedures
 • goed netwerk om snel in alle wensen van de overledene en de nabestaanden te kunnen voorzien
 • goede presentatievaardigheden
 • representatief uiterlijk

De laatste verzorging

Voor het respectvol en vakkundig uitvoeren van de Laatste Verzorging en Opbaring is ook gedegen vakkennis en de juiste mentaliteit nodig alsmede kennis van ethiek en wetgeving, hygiëne en infectiepreventie, make-up en hechttechnieken.

Het is een pré indien een uitvaartonderneming deze kennis zelf in huis heeft.

Juiste apparatuur

Koelingsapparatuur, grafliften, rouw- en volgauto's: een gemiddelde uitvaartonderneming heeft flink wat materiaal en materieel nodig. Verifieer dus dat men dat in eigen beheer heeft en niet bij derden hoeft in te huren, dat maakt de uiteindelijke kosten alleen maar hoger.

Voldoende aantoonbare ervaring

Indien u geconfronteerd wordt met een uitvaartverzorger van 25 jaar oud, dan kunt u doorgaans er van uitgaan dat deze onvoldoende 'geestelijke' bagage en levenservaring heeft om een geloofwaardig klankbord te zijn.

Rouwbloemen

Ook prijs is van belang

Het is niet het eerste waar nabestaanden aan denken, maar het laten regelen van een begrafenis of crematie is een dure aangelegenheid. Voor een eenvoudige, ingetogen begrafenis bent u al minstens € 7.000 kwijt. Uit onderzoek blijkt dat er forse prijsverschillen bestaan tussen de verschillende uitvaartondernemingen in een bepaalde regio. Elke optie kost bij de meeste uitvaartondernemingen extra geld, maar kan wel fors verschillen. Het is daarom verstandig bij verschillende uitvaartondernemingen een prijsopgave aan te vragen.

U kunt indien u wenst via een offerte-aanvraagformulier van deze site met 1 formulier in 1 handeling bij 5 tot 6 regionele uitvaartbedrijven direct een offerte aanvragen. U kunt dan rustig de tarieven vergelijken en de meegezonden folders en brochures nalezen.

Klik op de onderstaande banner.

VRAAG GRATIS EN VRIJBLIJVEND OFFERTES AAN BIJ UITVAARTONDERNEMINGEN DIRECT BIJ U IN DE REGIO