Laatste verzorging en opbaring

Kleding en actuele foto regelen voor opbaring

Vaak is van te voren al bepaald welke kleding de overledene in de kist zal dragen, zoals een net pak of een nette jurk. Deze kleding alsmede een actuele foto dienen snel geregeld te worden direct na het overlijden.

Laatste eer

Om de nabestaanden, vrienden, kennissen en geïnteresseerden de kans te geven om afscheid te nemen van de overledene is het noodzakelijk dat deze 'opgebaard' wordt. Enkele dagen voor de begrafenis of crematie kunnen mensen dan hun respect tonen en afscheid nemen, dat kan zowel thuis als in een uitvaartcentrum gebeuren.

Er zijn enkele handelingen die verricht moeten worden voordat de overledene opgebaard kan worden, namelijk de laatste verzorging.

Laatste verzorging of afleggen

Het verzorgen van de overledene gebeurt zo spoedig mogelijk na het overlijden en kan zowel in het ziekenhuis, thuis als in het uitvaartcentrum plaatsvinden.

De laatste verzorging begint met het sluiten van de ogen. Dit ritueel stamt uit het verleden waarbij voorkomen wordt dat de ronddolende ziel terug kon keren via de geopende ogen en men daarvoor knopen op de ogen aanbracht.

Tegenwoordig is het verzorgen van de overleden (ook wel afleggen genoemd) een taak die de nabestaanden zelf graag uitvoeren of in combinatie met de uitvaartondernemer. Ook het compleet laten verzorgen door de uitvaartondernemer is mogelijk. Het verzorgen dient binnen enkele uren na het overlijden uitgevoerd te worden in verband met de intredende rigor mortis (lijkstijfheid). Sinds 2010 is het ook toegestaan het lichaam van de overledene te conserveren zodat het er beter uitziet bij het opbaren. Deze techniek heeft thanatopraxie.

Onderdelen laatste verzorging

  • wassen van de overledene
  • leegdrukken van de blaas
  • aanbrengen van een luier i.v.m. verder vochtverlies
  • het bijknippen van haar en trimmen van baard en snor
  • het reinigen van het (kunst)gebit
  • verzorgen van nagels
  • bijwerken met make-up
  • het aankleden van de overledene

Opbaren

Na de verzorging dient de overledene vakkundig opgebaard te worden. Hiervoor wordt veelal de uitvaartonderneming ingeschakeld omdat deze de juiste kennis, spullen en mensen in dienst heeft om dat uit te voeren, zoals een gekoeld opbaarsysteem. Opbaren kan zowel thuis als in het uitvaartcentrum worden gedaan. Thuis opbaren: Indien men te weinig ruimte heeft of veel bezoek verwacht, kan een uitvaartcentrum een uitkomst zijn. Daar zijn wel kosten en beperkingen aan verbonden. Men kan niet op elk moment daar zelf naar toe, ruimtes moeten vaak gedeeld worden met andere opgebaarde overledenen.

Een gesprek met de uitvaartondernemer kan hierover uitkomst bieden.

Zware verwondingen en verminkingen

Mensen die bijvoorbeeld door een zwaar ongeval zijn overleden en daardoor verminkt zijn, kunnen vaak toch opgebaard worden. Door het inschakelen van professionals op dat gebied kunnen verwondingen en verminkingen goed weggewerkt worden.

Fysiek afscheid nemen is belangrijk

Uit onderzoek is gebleken dat het daadwerkelijk fysiek afscheid kunnen nemen van een overledene beter is voor de rouwverwerking.

VRAAG GRATIS EN VRIJBLIJVEND OFFERTES AAN BIJ UITVAARTONDERNEMINGEN DIRECT BIJ U IN DE REGIO