Verschillen procedure begrafenis en crematie

Grotendeels dezelfde procedures

Een groot deel van de uitvaartprocedure is bij een crematie hetzelfde als bij een begrafenis. Van opbaren tot condoleren en de rouwauto die de overledene vervoert. Toch zijn er enkele grote verschillen:

1. De Eindbestemming

Het grootste verschil bestaat natuurlijk uit de eindbestemming: bij een begrafenis wordt de overledene teraardegesteld en bij een crematie wordt de overledene verbrand. Afhankelijk van culturele en religieuze achtergronden maakt dat een enorm verschil. Sinds de middeleeuwen was crematie verboden en begraven verplicht. Pas sinds 1968 werd in de Wet op de Lijkbezorging crematie gelijkgestled aan begraven in Nederland. Het gegeven dat een lichaam in eerste instantie intact blijft en in een tijdsbestek van 10 jaar volledig zal ontbinden ten opzichte van een directe verassing binnen 1,5 uur maakt gevoelsmatig ook een groot verschil.

Het behoud van het lichaam maakt ook dat een graf gevoelsmatig anders aanvoelt dan de vestrooing van as: er is een daadwerkelijk plek waar het fysieke omhulsel van de overledene rust. Nabestaanden kunnen daar troost uit putten. Aan de andere kant kan (een deel van) het as ook thuis in bijvoorbeeld een urn of sieraad bewaard worden, wat ook weer van grote emotionele betekenis kan zijn. Overigens krijgt men pas na minimaal 1 maand wettelijke bewaartermijn de asbus van het crematorium met daarin het as van de overledene.

2. De kosten

Een tweede groot verschil tussen cremeren en begraven zijn de kosten. Een graf op een begraafplaats wordt gehuurd voor een langere periode. Daarnaast dient men ook het onderhoud van het graf te betalen. In Nederland is grond schaars en arbeid duur, waardoor de kosten jaarlijks gemiddeld met 3,2 procent stijgen. Om u een idee te geven : de gemiddelde grafkosten voor een 20 jarige huur van een graf inclusief onderhoud kan oplopen tot zo'n € 4.000 tot € 8.000, afhankelijk van de gemeente en de begraafplaats (hoe exclusiever de begraafplaats, des te hoger de grafrechten of grafkosten. Lees hier meer informatie over grafkosten).

Bij een crematie heeft u dergelijke extra kosten niet.

Onderzoek Dela maart 2012

Uit onderzoek van uitvaartorganisatie uit maart 2012 blijkt dat steeds meer mensen vanwege de kosten voor een crematie kiezen en niet voor een begrafenis, hoewel de voorkeur naar een begrafenis uitgaat. In 2011 is uiteindelijk 58,4 % van de overledenen gecremeerd en 41,6 % begraven.

Alles over begrafenis en crematie procedure:

  • Begrafenisplechtigheid

    Hoewel er veel overeenkomsten zijn tussen een begrafenisplechtigheid en een crematieplechtigheid ...

  • Crematieplechtigheid

    Zoals al eerder is gemeld is elke plechtigheid flexibel en kan er veel op een eigen manier ingevu...

VRAAG GRATIS EN VRIJBLIJVEND OFFERTES AAN BIJ UITVAARTONDERNEMINGEN DIRECT BIJ U IN DE REGIO