Kosten grafrechten

In Nederland koop je de grond voor een graf niet, maar heb je deze in feite in bruikleen. Er wordt daarom gesproken over 'grafrechten.' De kosten voor het recht op een graf variëren in Nederland behoorlijk: het is afhankelijk van de lokatie van de begraafplaats en aanvullende faciliteiten zoals onder andere onderhoud. Daarnaast bepaalt de keuze voor een graf (algemeen of eigen graf) de hoogte van de kosten terwijl ook de tijdsduur van de 'grafhuur' bepalend zijn.

Resumé hoogte kosten grafrechten

  • afhankelijk van de locatie van de begraafplaats (Randstad duurder dan provincie)
  • afhankelijk van de kwaliteit van de begraafplaats (extra faciliteiten zoals bezoekerscentrum, onderhoud etc.)
  • afhankelijk van de looptijd van de grafhuur
  • afhankelijk van de keuze voor een algemeen graf of eigen graf (familiegraf)
  • afhankelijk van de omvang van het graf (bijvoorbeeld grafkelder of praalgraf)
  • afhankelijk van eventuele aanvullende kosten voor bijvoorbeeld onderhoud (van de begraafplaats of van het graf zelf)

Grafkostenonderzoek uit 2012

De Landelijke Organisatie van Begraafplaatsen (L.O.B.) voert jaarlijks een onderzoek uit naar de grafkosten van de begraafplaatsen in Nederland. Uit het meest recente onderzoek is gebleken dat de kosten voor 2012 met gemiddeld 4,48 procent zijn gestegen ten opzichte van 2011.

Uit het onderzoek bleek dat de duurste gemeente Naarden is met € 449,15 grafkosten per jaar voor een eigen (familie) graf ( per persoon per jaar). De duurste gemeente voor algemene graven is Graafstroom, Nieuw-Lekkerland en Liesveld met een tarief van € 315,10 per jaar.

De goedkoopste eigen grafkosten betaalt u in Middelbert, namelijk € 33,30 per jaar, terwijl de goedkoopste grafkosten voor een algemeen graf € 32,50 te Westerveld.

(bron: Grafkostenonderzoek 2012, L.O.B.)

De verschillen zijn groot

Het kan dus zomaar een factor 10 verschillen wat aan jaarlijkse grafkosten gerekend moet worden. Zeker gezien het feit dat een graf voor minimaal 10 jaar wordt gehuurd, zijn de verschillen groot.

10 jaar een graf in Naarden kost minstens € 4491,50 (excl. indexering) en in Middelbert kost het voor 10 jaar slechts € 333,00 (excl. indexering)

U ziet dat de kosten voor grafrechten een behoorlijk deel van de totaalkosten met zich meebrengen.

www.grafkostenonderzoek.com

De meeste gemeenten informeren de Landelijke Organisatie van Begraafplaatsen over de kosten van de grafrechten. Op de website www.grafkostenonderzoek.com kunt u de tarieven van uw gemeente vinden.

VRAAG GRATIS EN VRIJBLIJVEND OFFERTES AAN BIJ UITVAARTONDERNEMINGEN DIRECT BIJ U IN DE REGIO